Сряда, 16.01.2019
Чудните скали ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 76
Слаба статияОтлична статия 
ИНФОРМАЦИЯ - ГИДОВНИЦИ И КНИГИ
Написано от Аспарух Вълчев   
Неделя, 01 Февруари 2009 01:56

ЧУДНИТЕ СКАЛИ

   Скалният феномен "Чудните скали'' се намира на 4 км от село Аспарухово, община Дългопол, област Варненска. Обявен за природна забележителност от 05.08.1949 г., има площ 12,5 ха и е на брега на яз. Цонево.
   В непосредствена близост до скалите минава главният път, свързващ Провадия - Айтос, оттук минава и жп линията Варна - Пловдив.
   Чудните скали представляват масив от около десетина невероятно красиви скални игли с височина 40-50 м, наподобяващи кули на замък. Образувани от въздействието на водата и вятъра върху варовика, като скалата не е монолитна, а на блокове. Скалите изникват непосредствено от бреговете на язовира, където са най - стръмни и отвесни. Феноменът се състои от три масива, по цялата им дължина са прокопани три тунела, през които минава път за коли, направен от натрошени камъни. Тъй като се виждат от главния път, скалите често привличат пътуващите, които отбиват за почивка и да се насладят на чудната гледка и изваяни форми.
   Чудните скали се намират на около 90 км югозападно от Варна, като за предпочитане е пътя през Провадия, заради качествената пътна настилка. Ако пътувате с кола можете да стигнете непосредствено до скалния феномен, който е на 3 км от отбивката за с. Аспарухово (не се влиза в селото) КАРТА. Табела за природната забележителност има непосредствено преди отбивката вляво.
karta

Пътуването с БДЖ от Варна е с пътническия влак за Аспарухово, а от ЖП гарата пеш за около час до скалите.
   Непосредствено срещу Чудните скали се намира едноимената хижа, обновена в двузвезден хотел. В момента хижата не функционира.
   В района има доста интересни пещери, скални масиви и дупки, някои обитавани от едри грабливи птици.
   Интерес представляват скалите, оборудвани с маршрути за скално катерене. Те се намират на 10 минути пеш от природния феномен "Чудните скали", нагоре по стръмна пътечка, на мястото на изоставена кариера за камъни. Скалите са с формата на дъга, с характерен таван в горната си част.
Тук през септември 1990 г. е проведено едно от последните републикански първенства по катерене и специално за целта са оборудвани 8 маршрута. Постепенно скалите са доекипирани и в момента има 18 оборудвани маршрута от 5 до 10 категория по UIAA (5a до 8b French).

   Разгледайте снимки от Чудните скали и Видео

 

 

 

© Материалите на тази уебстраница са собственост на СК "Чудните скали" - Варна и клубът държи всички авторски права върху тях! Забранява се ползването на каквато и да е информация, без писменото разрешение на авторите.