Неделя, 16.12.2018
"Еверест - по западния гребен" (откъс) ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 15
Слаба статияОтлична статия 
ИНФОРМАЦИЯ - ГИДОВНИЦИ И КНИГИ
Написано от Аспарух Вълчев   
Четвъртък, 26 Февруари 2009 22:24

  20 април 1984 г. - един подвиг в името на България

  2,30 часа. Радистът Стефан Калоянов събужда по радиостанцията Христо Проданов и Джоуанг Ринджи. Те предават, че се подговят за тръгване към върха.

  5,45 часа. Христо съобщава, че с Ринджи тръгват към върха. Много късно - за подготовката са им били необходими цели 3 часа и 15 минути... Но те са без кислород. Всяко движение тук, на такава височина, изисква неимоверно големи усилия и се извършва с мъка и напрежение на волята. Все пак са успели и вече са по маршрута.

  9 часа. Христо предава по радиостанцията: "Над първата камина съм. Джон не може да мине и реши да се върне. Аз реших сам да продължа изкачването."

  9,20 часа. От базовия лагер към превала Лхо Ла се отправя последната ни група за атака на върха в състав: Николай Петков - ръководител, Любомир Илиев, Кирил Досков и Огнян Балтаджийски. С тях се изкачва към превала на лагер 1 и лекарят на експедицията д-р Стайко Кулаксъзов. Те имат за задача при възможност да атакуват върха, а д-р Кулаксъзов да окаже помощ при нужда на атакуващите или слизащи от маршрута. Графикът на движение е следният:

  20 април - базов лагер - лагер 1;

  21 април - лагер 1 - лагер 2;

  22 април - лагер 2 - лагер 3;

  23 април - лагер 3 - лагер 4;

  24 април - лагер 4 - лагер 5;

  25 април - лагер 5 - Еверест.

  9,30 часа. Съобщение до Иван Вълчев: "Да се предаде на Дойчин Василев, че от днес не е член на експедицията. След слизането в базовия лагер може да го напусне, без да се обажда, и да слезе в Катманду". Иван моли да говори с мен след два часа. Отговарям, че очаквам той да ме потърси, когато се установи на удобно място.

  10,35 часа. На радиостанцията е Иван Вълчев: "Авраме, първо, като ръководител на групата те моля засега да не нарушаваш целостта й. Второ, смятам, че един ръководител може да намери сили в себе си и да се постави над това, което се случи снощи между теб и Дойчин. Освен това има случаи, в които трябва да се проявява благородство по отношение на някои постъпки, извършени в трудни моменти. Аз смятам, че ти имаш достатъчно сили и можеш да извършиш този благороден жест. Моля те като ръководител на групата да направиш това, а аз поемам от този момент нататък цялата отговорност за действията на Дойчин. Чакам отговор."

  Труден, изключително труден за мен момент. Но ние сме под Еверест. След няколко секунди казвам на Иван: "Добре!"

  11,10 часа. Съобщение от Христо: "Намирам се на около 8500 м. Джон се върна - не можа да премине през трудни пасажи и сега слиза към лагер 5."

  Групата на Иван Вълчев се придвижва от лагер 2 към лагер 3. Към базовия лагер се спускат Запрян Хорозов от лагер 3 и Диньо Томов и Костас Канидис от лагер 4. Трифон Джамбазов е в лагер 4. Към този лагер се придвижват Людмил Янков и Стамен Станимиров.

Днес денят е прекрасен - слънчев и тих. Температурата в 5 часа на лагер 5 (8120 м) е -40 градуса Целзий, в 7 часа в базовия лагер е -10, в лагер 2 е -19, в лагер 3 е -25, а на лагер 4 е -30 градуса.

  Но времето е спряло за нас. Вече няколко часа радиостанцията на Христо мълчи въпреки настойчивите опити да се свържем с него. От другите групи непрестанно питат: "Какво става с Христо, има ли ново съобщение?" Отговаряме им кратко: "Няма нищо, не се е обадил още."

  Всички радиостанции работят. Около палатката с голямата базова станция и вътре в нея е тъпкано с хора. Връзката с Катманду е непрекъсната, оттам също често ни безпокоят с въпроса: "Какво става?" Отговаряме кратко: "Още нищо няма." Жоро Грънчаров на няколко пъти ни казва, че Министерството на туризма е пълно с журналисти, които просто напират на вратата с радиостанцията и има опасност да я счупят. Едва удържат положението засега.

  От сутринта никой не е сложил хапка в уста. Така отминава времето за закуска и обяд. Нашите шерпи непрекъснато ходят с таблите около палатките и подканят за храна, но никой не се докосва до нея. Само стоим и мълчим. Много рядко някой ще каже дума или ще зададе въпрос.

  Вече седем часа радиостанцията на Христо е безмълвна. Денят като че ли никога няма да свърши.