Сряда, 16.01.2019
ГИДОВНИЦИ И КНИГИ
Гидовник "Манастира" ПДФ Печат Е-мейл
ИНФОРМАЦИЯ - ГИДОВНИЦИ И КНИГИ
Написано от Аспарух Вълчев   
Четвъртък, 06 Март 2014 09:18
ГИДОВНИК
на
обект за катерене „Манастира“
Предговор и обща информация за обекта
Едно красиво и уютно място, предлагащо възможност за реализиране на незабравими приключения сред природата. В близост до обекта има останки от средновековен манастир, откъдето идва и името му. В скалния масив има няколко малки пещери и една по-голяма, входът на която се намира точно под тур "Поповчани". На юг от масива има пътека (P4), която стига до х. "Чудните скали" и преминава покрай скална игла, подходяща за катерене и друга по-голяма пещера, входът на която се намира на самата пътека. В подножието на скалите се намира яз. Цонево, който е подходящ за гребане, риболов, скокове от мостовете или просто освежаване през горещите дни. В рaйона се намира и скалният феномен "Чудните скали", към който има ясна видимост от маршрутите за катерене, както и обектът за катерене "Чудните скали". За любителите на планинското колоездене, местността предлага разнообразие от планински пътища със спускания и изкачвания, които продължават и от южната страна на язовира, където има и места, подходящи за каньонинг.
Гледка от яз. Цонево към обект за катерене „Манастира“
Продължение...
 
Камчия ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 15
Слаба статияОтлична статия 
ИНФОРМАЦИЯ - ГИДОВНИЦИ И КНИГИ
Написано от Аспарух Вълчев   
Сряда, 11 Ноември 2009 21:53

 

  Прочутият резерват "Камчия" отстои на 30 км южно от град Варна. Сред него тече голямата река Камчия. Тя непрекъснато издига пясъчна преграда и често водите на реката се разливат из долината. По този начин се е създала и израсла онази буйна растителност, която представлява величествена гора от гигантски дървета, обвити с увивни растения - повет и бръшлян. Гората е изключително гъста, като на места слънцето едва пробива през нея с лъчите си. Така се е създал Лонгоза - същинска девствена джунгла, в която растат над 40 вида дървета. Най- внушителни са старите брястове, ясени, дъбове и кленове. Старото корито на реката оставя заблатени територии, които се наричат "азмаци".

Продължение...
 
Времето ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 55
Слаба статияОтлична статия 
ИНФОРМАЦИЯ - ГИДОВНИЦИ И КНИГИ
Написано от Аспарух Вълчев   
Понеделник, 31 Август 2009 13:01

    Ето няколко сайта с информация за времето във Варна и други места в България:

  Варна от:

  Gismeteo

  Wunderground

  Sinoptik

  Accuweather

    Другите градове в България от:

  Stringmeteo

  Gismeteo

  Wunderground

  Sinoptik

  http://vremeto.v.bg/c/index.pl%3Fplace=15&action=real?=_bul.html

  http://vremeto.dir.bg/

  http://www.btv.bg/weather/

  http://met.hit.bg/pro/pro.htm

  http://pss.bg/vremeto/vremeto.php

 
"Еверест - по западния гребен" (откъс) ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 15
Слаба статияОтлична статия 
ИНФОРМАЦИЯ - ГИДОВНИЦИ И КНИГИ
Написано от Аспарух Вълчев   
Четвъртък, 26 Февруари 2009 22:24

  20 април 1984 г. - един подвиг в името на България

  2,30 часа. Радистът Стефан Калоянов събужда по радиостанцията Христо Проданов и Джоуанг Ринджи. Те предават, че се подговят за тръгване към върха.

  5,45 часа. Христо съобщава, че с Ринджи тръгват към върха. Много късно - за подготовката са им били необходими цели 3 часа и 15 минути... Но те са без кислород. Всяко движение тук, на такава височина, изисква неимоверно големи усилия и се извършва с мъка и напрежение на волята. Все пак са успели и вече са по маршрута.

  9 часа. Христо предава по радиостанцията: "Над първата камина съм. Джон не може да мине и реши да се върне. Аз реших сам да продължа изкачването."

Продължение...
 
"Български върхове в Андите" (откъс) ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
ИНФОРМАЦИЯ - ГИДОВНИЦИ И КНИГИ
Написано от Аспарух Вълчев   
Четвъртък, 26 Февруари 2009 15:57

  Ето как изглеждат събитията, станали през тези два дни, през очите на ръководителя на четиримата покорители на Уаскаран, Наско Ламбов:
  На 16 юли ставаме рано. Може би към 3,30 часа. Студено е. Кафе, малко сирене и потегляме в тъмнината - Слави, Киро, Поета (Радослав) и аз. За около час успяваме да достигнем Морената и още толкова ни трябва до ледника. Смачканата манерка със студен, а след минута топъл чай е изпита на един дъх. По леда е друго, минаваме Дяволския мост, който ни впечатлява. Котките се впиват със злоба и държат добре. Гледай работа, този мост се е срутил! Заобикаляме го. Слави скача, а аз снимам с камерата, но нещо не е в ред. Пружината е позамръзнала и много тромаво реагира на спусъка. Дени ще ни прости. Та това са ни първите снимки с камера. Слънцето? Кой го знае къде е. С тези ранни ставания и нощни преходи се срещаме с топлината едва когато сме в края на етапа за деня.
Без проблеми достигаме лагер 1. Наоколо е като лазарет. Употребявани марли, бинтове, петна от кръв. Оттук е свален пострадалият норвежки алпинист.

Продължение...
 
<< Начало < Предишна 1 2 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL